Om met bijenhouden te beginnen moet ik eerst even terug naar de corona tijd. Niet echt lekker buiten zijn en geen beweging anders dan verplichte wandeling en binnen zijn voor spertijd. Het zette mij aan het denken wat ik eigenlijk als hobby verder wilde ontwikkelen.
Ik deed al iets met fotografie, daar kom je normaal gezien ook wel buiten mee. Maar de rest ging vooral op aan binnen zitten en met computer / IT bezig zijn. Al verzinnende kwam ik bij mijn opa uit. Dit werd mede getriggerd omdat we in de zomer van 2021 op de camping stonden met een imker uit de regio Apeldoorn.
Opa heeft altijd bijen gehouden in de omgeving Elburg. Hij heeft heeft ook cursussen gegeven en is betrokken geweest bij de opstart van de bijenvereningen in Nederland - tegenwoordig NBV. Op de foto's zie je hem bij een van de kasten en de medaille die hij voor zijn verdiensten heeft ontvangen. Er ligt dus al een hele faimilie geschiedenis en mooie voetstappen om in te volgen.
Zo kwam ik uit bij het bijen houden als optie. Ik wilde het wel goed doen dus heb ik me aangemeld voor de basiscursus bijenhouden van het Ambrosius gilde in de regio Rotterdam.
Het duurde niet lang of ik werd gegrepen door de schoonheid van dit dier. Er is zoveel interessants te leren over hoe bijen als organisme samenwerken maar ook ecologische rol van de bij. Ik dacht wel dat het beter was de cursus te combineren met een eigen praktijk situatie en niet alleen de bijenvolken van de les/cursus. En daarom ging ik op zoek naar imker materiaal. Ik vond een imker uit de buurt die moest stoppen om gezondheidsredenen. Vrijwel alles was zelf gemaakt en in top conditie. Samen met een collega imker uit de opleiding zijn we gestart met bijen houden. Eerst één kast, na een paar maanden 4 kasten en aan het einde van het jaar zatten we op 10 kasten en dus 10 volken.
Natuurlijk heb je hierdoor een plekje nodig. De meeste buren vinden het niet leuk als je dit in een rijtjes woning achterin de tuin doet. Gelukkig hebben we een paar mooie plekken gevonden in en rondom Barendrecht. Een van de leukste en mooiste vind ik nog steeds die bij een dagbesteding voor ouderen. Het is echt onwijs gaaf om verhalen te kunnen vertellen en dingen van de bijen te laten zien en proeven.
We werken met twee verschillende soorten honingbijen: Buckfast en Carnica. En in dekomende jaren werken naar zo raszuiver mogelijk toe. Op termijn zouden we misschien ook de inheemse (Nederlandse) Zwarte Bij willen gaan houden. Maar eerst maar eens beginnen met wat we hebben. Er is nog zo veel te leren.
Op dit moment hebben we 10 volken rond Barendrecht staan die we in model Spaarkasten houden. In 2024 hebben we ook een topkast toe gevoegd. Hierin wil ik meer leren over het biodynamisch imkeren.
In 2024 doe ik eerst de cursus gevorderd imkeren omdat ik meer wil leren over de bijen, koninginnen teelt, bijen producten maar vooral over het instandhouden van en weerbaar maken als ook gehouden van mijn volken.
Tot slot nog een paar oude foto's van opa bij zijn bijenstal, hij had best wel wat kasten zo te zien :). En het vangen van een zwerm uit de boom. We hebben zelfs een archieffoto gevonden van de vader van mijn opa bij de bijenstal. Het verhaal gaat dat hij het wel mooi (en lekker) vond wat zijn zoon aan het doen was maar zelf er niet actief in was. Vooral in de Tweedewereld oorlog kwam de honing erg goed van pas voor het gezin als voedingsbron maar ook voor de ruilhandel.
Imkerij Stoffels
Barendrecht
Nederland
info(@)imkerijstoffels.nl