Dank je wel voor het gebruiken van de link of de QR code. Hieronder vind je de belangrijkste informatie over de honing of het honingproduct.
Onze honing is een puur natuurzuiver biologisch product. Geen toevoegingen of bewerkingen als verhitting bijvoorbeeld. Gewoon door de bijen verzamelde nectar die ze in heerlijke honing hebben omgezet. In de lente en de zomer verzamelen wij de honingraten uit onze kasten die staan in het gebied in en om Barendrecht. We slingeren de honing er handmatig uit en tappen dit in verschillende verpakkingen. Een heel ambachtelijk en oer oud proces. Alleen onze creme honing is als extra bewerking een aantal dagen geroerd om haar bijzondere fijne structuur te creeëren.
In beperkte mate hebben we ook raathoning. Dit is niet anders dan een stukje raat rechtstreeks uit de kast met de honing er in. Nog meer puur natuur. Raathoning kan je gewoon in zijn geheel op eten. Door er lang(er) op te kauwen proef je niet alleen de altijd weer wisselende smaak en geur van de honing zelf maar ook die van de hele natuur om de kast heen. Zowel in de honing als de raat zitten heel veel goede stoffen die onder andere antibacterieel werken.
Gemiddeld bevat honing 38% fructose (vruchtensuiker), 31% glucose (druivensuiker), 10% andere suikers, voornamelijk maltose (moutsuiker) en wat sacharose (gewone tafelsuiker). Ook al zijn dit allemaal verschillende soort suikers er is maar een bron en dat is de bij die dit gemaakt heeft.
De voedingswaarde van honing (100 gram) bevat: Energie 321kcal, Vet 0g - waarvan verzadigd 0g, Koolhydraten 80g - waarvan suikers 80g, Vezels 0g, Eiwit 0,3g, Zout <0,1g. Een eetlepel honing is ongeveer 20 gram. Op een boterham doet men gemiddeld 15 gram.
Gebruik je honing in warme dranken bijvoorbeeld thee - roer dan pas de honing erdoor als het water/thee al deels is afgekoeld. Hierdoor behoud je zo veel mogelijk de goede stoffen in de honing.
Per batch - dit is de honing van alle kasten op één bijenstand uit een periode (lente of zomer) bij elkaar - meten wij voor dat het in de potten gaat het suiker/water gehalte. Dit zal conform de vereisten altijd minimaal 80%/20% zijn. Uit de ervaring weten we dat het veelal 82% suikers en 18% water zal zijn. Of te wel nog iets zuiverder dan vereist maar omdat het een natuur product is kunnen hier kleine variaties in zitten.
Echte honing kan kristalliseren omdat het een natuurzuivere stof is. Dit natuurkundige verschijnsel treed bij honing vaak vanaf onderin de pot op. U weet dan dat de honing koud geslingerd is. Honing kristaliseert meer of minder eenvoudig vooral vanwege het gehalte aan druivensuiker (fructose). Alle voedingsstoffen en mineralen zijn behouden. Er wordt tijdens dit proces niets aan de honing toegevoegd. Onze honing is daarom natuurlijk vrij van E-nummers.
Honing bevat ongeveer 4% aan andere waardevolle stoffen zoals enzymen,
vitaminen, zuren, hormonen, bacterieremmers, waterstofperoxide, stuifmeel en mineralen zoals verbindingen van fosfor, mangaan, ijzer of koper. Honing bestaat voor maximaal 20% uit water en heeft een gemiddelde dichtheid van 1,36 kg/l.
Bloemenhoning bevat tot circa 1% stuifmeel (pollen). Een bepaalde soort honing bevat, afhankelijk van de door de bijen bezochte bloemensoort, voor een groot deel pollen van die soort plant. Het minimum aandeel hangt af van de soort honing en loopt sterk uiteen van 10% tot 90%. Omdat wij niet met onze bijen reizen is onze honing altijd een mis van de plant, bloemen en bomen uit Barendrecht en de directe omgeving.
Gekristalliseerde honing wordt hard en is soms niet goed smeerbaar. Dit is te verhelpen door de honing in een pan met water te plaatsen en "Au bain marie" te verwarmen (niet warmer dan 40 graden). Als u de honing in warme gerechten gebruikt voeg dan de honing zo laat mogelijk toe om alle voedingsstoffen te behouden. Verwarm de honing nooit in de magnetron.
Een deel van onze honing is gecrèmed. Dat wil zeggen dat dezelfde honing meerdere dagen op een specifieke ambachtelijke manier geroerd is voor dat we het in de potten hebben gedaan. Hierdoor krijgt de honing een iets andere structuur die door veel mensen erg wordt gewaardeerd en is heel goed smeerbaar.
Pure honing bederft eigenlijk niet, maar de smaak kan wel wat veranderen. Er is honing gevonden in Egyptische koningsgraven die nog geschikt was voor consumptie. Maar helaas is het zo dat de Nederlandse warenwet ons verplicht om een maximale houdbaarheid van 2 jaar te vermelden op het product.
Uiteraard is er veel meer interessants te melden dus klik ook gerust eens rond op de rest van onze website.
Zoek je informatie over een specifieke batch check dan hieronder je batchnummer voor meer informatie over samenstelling, herkomst en houdbaarheid.
Tot snel bij imkerij Stoffels.
Batches 2024
L2024B01: Lente honing 2024 standplaatsen Barendrecht en Rotterdam, geslingerd op 9 Juni 2024, Honing/Water meting 81,5%. Houdbaarheid eind 2025. Mede ook voor dagbesteding voor ouderen 'Stichting Hof van Eden' te Barendrecht.
L2024L01: Lente honing 2024 van imkers Ambrosius gilde regio Rotterdam en de Drechtsteden, geslingerd op Mei/Juni 2024, Honing/Water meting 81%. Houdbaarheid eind 2025.
L2024S01: Spaanse Boshoning 2023 import, Lot 14E05C, Honing/Water meting 82%. Houdbaarheid eind Januari 2026.
L2024B02: Zomer honing 2024 standplaats Barendrecht, geslingerd 20 Augustus 2024, Honing/Water meting 80,0%/18.5%. Houdbaarheid tot einde 2025
L2024R02: Zomer honing 2024 standplaats Rotterdam, geslingerd 17 Augustus 2024, Honing/Water meting 80,5/18.0%. Houdbaarheid tot einde 2025
L2024C02: Zomer honing 2024 standplaats Carnisse Barendrecht, geslingerd 17 Augustus 2024, Honing/Water meting 80,0%/18.5%. Houdbaarheid eind 2025. Exclusief voor dagbesteding voor ouderen 'Stichting Hof van Eden' te Barendrecht.
Batches 2023
L2305R-K1/2/3: Lente honing 2023 standplaats grens Rotterdam, geslingerd eind Mei 2023, Honing/Water meting 81,5%. Houdbaarheid eind 2024.
L2023C01: Lente honing 2023 standplaats Carnisse Barendrecht, geslingerd 4 Juni 2023, Honing/Water meting 80,5%. Houdbaarheid eind 2024.Exclusief voor dagbesteding voor ouderen 'Stichting Hof van Eden' te Barendrecht.
L2023B01: Lente honing 2023 standplaats Barendrecht, geslingerd 4 Juni 2023, Honing/Water meting 80,5%. Houdbaarheid eind 2024
L2023R/B02: Zomer honing 2023 standplaats Barendrecht/Rotterdam, geslingerd 26 Augustus 2023, Honing/Water meting gem. 80,0%. Houdbaarheid tot einde 2024
L2023W02: Zomer honing 2023 standplaats Barendrecht, geslingerd 26 Augustus 2023, Honing/Water meting 80,5%. Houdbaarheid eind 2024.
L2023C02: Zomer honing 2023 standplaats Carnisse Barendrecht, geslingerd 26 Augustus 2023, Honing/Water meting 80,0%. Houdbaarheid eind 2024. Exclusief voor dagbesteding voor ouderen 'Stichting Hof van Eden' te Barendrecht.
L2023Z02: Zomer honing 2023 van imkers Ambrosius gilde regio Rotterdam/Drechtsteden, geslingerd zomer 2023, Honing/Water meting gem. 80,0-81,5%. Houdbaarheid tot einde 2024
L2023Z03: Zomer honing 2023 Nederland van imkers regio Drechtsteden, geslingerd zomer 2023, Honing/Water meting gem. 81,5%. Houdbaarheid tot einde 2025
Batches 2022
L2022R01: Lente honing 2022 standplaats Barendrecht/Rotterdam, geslingerd 26 Juli 2022, Honing/Water meting 81,5%. Houdbaarheid eind 2023.
L2022R02: Zomer honing 2022 standplaats Barendrecht/Rotterdam, geslingerd 27 Juli 2022, Honing/Water meting 80,5%. Houdbaarheid eind 2023
Imker Frank
Imme Petra
met ondersteuning van
Imker Egon